Metabolizmam Yavaş O Sebeple Kilo Veremiyorum
Diyenlerden misiniz? O halde bu yazı tam da size göre. Gelin bu yazımızda metabolizma nedir? Metabolizma nasıl hızlandırılır? Metabolizmamı hızlandırmak için ne yapmalıyım? Metabolizmam neden yavaş? Metabolizmamı hızlandırmak için neler yiyebilirim? Metabolizma hızlandırıcı besinler nelerdir? Hep birlikte inceleyelim.Metabolizma
Yaşamımızın devamlılığı için ihtiyaç duyduğumuz gerekli enerjiyi üretmek adına vücudumuzda gerçekleşen solunum, sindirim gibi süreçler olarak bilinmektedir. Vücudumuzun dinlenme aşamasında olduğu sırada bazı kişiler normalden daha hızlı çalışan bir metabolizmaya sahip olduğu için daha hızlı kilo kaybederken, bazı kişiler yavaş olduğundan dolayı daha yavaş kilo kaybına uğrar. Bu durum ise bizi bazal metabolizma kavramına götürür. Peki nedir bu bazal metabolizma?
Bazal metabolizma, bizlerin dinlenme sırasındayken harcadığımız enerjiyi yansıtır. Vücudumuz dinlenme halindeyken bile belli bir enerji harcar ve solunum, sindirim gibi sistemlerimiz bu süreçte de çalışmaya devam eder. Bazal metabolizma hızımızı genetik olarak yatkınlığımız etkileyebilir. Bununla birlikte yaş, vücut ağırlığı, var olan hastalıklar ve cinsiyet de bu süreçte önemli faktörlerdir.
Bazal Metabolizmam Neden Yavaş?
- Metabolizmanızı bozacak düzeyde farklı diyetler denemiş olabilirsiniz,
- Kadınların kas kütlesi erkeklere göre daha az olduğu için daha yavaş olur,
- İleri yaş,
- Var olan metabolik bir hastalık,
- Tiroidlerin yavaş çalışma durumu,
- Genetik olarak yatkınlığın olması,
- Hareketsizlik,
- Bilinçsizce tüketilen detoks suları,
Metabolizmamı Nasıl Hızlandırabilirim?
Metabolizma hızlandırmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu süreçte özellikle uzman bir diyetisyenden yardım almanız sizin için en iyi sonucu verecektir. Zaman zaman bilinçsizce uyguladığımız diyetler, bitki detoksları zamanla bizim metabolizma hızımızı bozarak daha zor bir sürece itebilir ve kilo vermemizi zorlaştırabilir. Metabolizmanızı hızlandırmak için;
- Bol bol su tüketin,
- Düzenli egzersiz yapın,
- Yeterli miktarda uyumak,
- Yeşil çay tüketimi,
- Lifli besin tüketimi,
- Baharat tüketimi,
- Az az ve sık sık beslenmek,
- Dengeli ve sağlıklı beslenmek.
Bazı besinlerin metabolizma hızlandırma etkileri bulunmaktadır. Bu besinler arasında yukarıda belirttiğimiz gibi yeşil çay, lifli besinler, tarçın, sarımsak, soğan, baharatlar, acı biber, zencefil, sirke yer almaktadır. Elbette bu besinlerin tüketilmesi metabolizma hızını artıracaktır ama fazla miktarda tüketilmeleri ödem tutmanıza, mide problemleri yaşamanıza sebep olabilir. O nedenle miktarlarına dikkat etmenizde fayda var.
Bazal Metabolizmamı Nasıl Hesaplarım?
Kadın: 655,10 + (9,56 x ağırlık) + (1,85 x boy) – (4,68 x yaş)
Erkek: 66,47 + (13,75 x ağırlık) + (5 x boy) – (6,76 x yaş)
Bu yöntem ile bazal metabolizma hızınızı hesaplayabilir ve dinlenme halindeyken vücudunuzun harcadığı ortalama enerji miktarını öğrenebilirsiniz.
Sonuç olarak; kilo vermek için bilinçsiz bir şekilde farklı farklı diyetler yapmamalı ve bilinçsizce detoks suları tüketmemelisiniz. Bol su tüketmeli ve gün içerisinde olabildiğince hareket etmelisiniz. Bunlara ek olarak ise metabolizma hızlandırmaya yardımcı besinlerin tüketimi sizler için faydalı olacaktır.
Dyt. Merve Uzun