Mevsim değişikliklerinden kaynaklı zaman zaman bağışıklığımız düşmekte ve hastalanma durumlarımız olabilmektedir. Özellikle kış aylarına girmeden önce sonbahar aylarında iyi beslenmek bağışıklığımızın güçlenmesi ve kış aylarını daha hafif atlatabilmemiz açısından önemlidir. Peki sonbahar sebzeleri ve meyveleri nelerdir? Sonbaharda nasıl beslenmeli?
Sonbahar ayları meyveleri;
Kivi, elma, ayva, armut, nar, greyfurt sonbahar meyveleri arasındadır. Gelin hep birlikte bu meyvelerin faydalarını inceleyelim.
Kivi
Kivi c vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirme ve hastalıklara karşı koruma konusunda oldukça etkilidir. Bununla birlikte cilde ve saçlara faydaları vardır.
Elma
Bağırsak ve sindirim sistemi üzerine oldukça faydaları vardır. Bununla birlikte tok tutmaya yardımcıdır, tansiyon ve kolesterol üzerine de olumlu etkileri bulunmaktadır.
Armut
Antiinflamatuar özelliklere sahip olan armut, bağırsak sağlığı ve kan basıncı üzerine de oldukça faydalı etkiler barındırmaktadır. Kalp sağlığını korur, bağışıklığı güçlendirir.
Ayva
Bağırsak sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sindirimi kolaylaştırır ve içerdiği potasyum sebebi ile kalp sağlığını korur.
Nar
Nar içeriğinde C vitamini, A vitamini ve E vitaminini barındırmaktadır. Bu sayede hem kalp sağlığını korur, hem bağışıklığı güçlendirir hem de kan basıncı ve kötü kolesterol üzerine olumlu etkileri vardır.
Greyfurt
Zengin antioksidan içeriği bulunmaktadır. Bununla birlikte bağışıklık güçlendirici etkisi vardır ve kalp sağlığı üzerine oldukça koruyucudur.
Sonbahar aylarında özellikle kışa hazırlık açısından bu tarz meyvelerin tüketilmesi bağışıklık üzerine olumlu etkiler yaratacak ve bu sayede hastalıklara karşı vücudunuzu dirençli hale getirecektir.
Sonbahar ayları sebzeleri;
Sonbahar aylarında mantar, kabak, patlıcan, mısır, havuç, kırmızı biber, ceviz, lahana, pırasa, ıspanak, pazı, karnabahar, kereviz gibi sebzeler ön planda olmaktadır. Bu sebzelerin günlük olarak 2-3 porsiyon tüketilmesi sağlık açısından ve bağışıklık açısından çok önemlidir.
Ceviz
İçerisindeki omega 3 sayesinde hafızayı güçlendirme üzerine oldukça etkilidir. Bununla birlikte son dönemde yapılan araştırmalara göre kansere karşı ve depresyona karşı da olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
Kabak
Kabak, özellikle düşük kalorisi ile birlikte kilo verme sürecinde tercih edilebilen bir sebzedir. İçerisinde düşük sodyum ve yüksek potasyum bulunması sayesinde kan basıncı üzerine oldukça olumlu etkiler yaratmaktadır. İçerisinde fazla lif miktarı bulundurmasından kaynaklı tok tutmaya da yardımcıdır.
Karnabahar
İçerisinde B grubu vitaminlerini bulundurmasından kaynaklı özellikle metabolizma üzerine olumlu etkileri bulunan karnabaharın, aynı zamanda sinir sistemini onarıcı etkisi de bulunmaktadır. Antioksidanlardan ve liften zengin içeriği bulunmaktadır. Kansere ve hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır.
Pırasa
Kalp sağlığı ve bağışıklık üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Bununla birlikte enfeksiyonlara karşı korumaktadır.
Mısır
Mısır lif içeriği yüksek bir besindir. Bu sayede kötü kolesterol üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Kalp hastalıklarına karşı da faydalı etkileri vardır.
Sonbahar aylarında ön planda olan sebzelerin tüketilmesi bu süreçte bağışıklık üzerine oldukça faydalı etkiler barındırmaktadır. O nedenle günlük 5 porsiyon sebze+meyve tüketimi sağlık açısından oldukça önemlidir.