Regl Döneminde Beslenmemde Nelere Dikkat Etmeliyim?
Regl Döneminde Beslenme Tavsiyeleri

Regl döneminde birçok kadın için ya iştahsızlık ya da çok fazla tatlıya düşkünlük görülebilmektedir. Kadınlardan bazıları için ilk günler iştahsız geçmekte ve mide bulantıları, karın ağrıları ön planda olmaktadır. Kimisi içinse ilk günler yoğun bir tatlı ihtiyacı söz konusu olmaktadır. Peki bunun sebebi nedir? Regl döneminde neden tatlı ihtiyacı artar? Regl döneminde neden iştahsızlık söz konusu olur?  Regl öncesinde östrojen hormonu azaldığı için tatlı ihtiyacı artabilmektedir. Bu süreçte daha öncesinde tatlı krizleri olmayan bir kadın bile çok fazla tatlı tüketmeye başlayabilir. Bazı kişilerde ise bu durum farklı seyredebilir. Karın ağrısı ve mide bulantısından kaynaklı iştahsızlık görünebilir. Bunun nedenleri altta yatan hastalıklar, genetik yapı, regl öncesi bulunan çevre veya sıcaklık olabilmektedir.

Regl öncesinde kendinizi sıcak tutmak, ayaklarınızı sıcak tutmak o dönemde daha az karın ağrısına vesile olabilir. Bu sayede iştahsızlığın biraz da olsa önüne geçebilirsiniz. Bu dönemde şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlılara yönelmek daha sağlıklı seçenek olacaktır. Aynı zamanda regl döneminde vücudumuz fazla şekilde ödem tutabilmektedir. Bu süreçte tuzlu besinleri azaltmak ve yemeklere tuz eklemeyi azaltmak ödeme iyi gelecektir.  Dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmeli, demir içeren besinlere yönelinmelidir. Hangi besinler demir içerir? Kırmızı et, hindi, tavuk, balık, kurubaklagiller, deniz ürünleri, kuruyemişler bu süreçte tüketilebilir. Buna ek olarak öğün atlamamak ve uzun süre aç kalmamak da önemli bir etmendir.


Regl döneminde protein alımını da artırmanız da önemlidir. Protein içeren besinler; tavuk eti, kırmızı et, yumurta, süt ve süt ürünleri, kurubaklagillerdir. Bu besinlerin tüketilmesi regl döneminde ağrılara iyi gelebilir. Kas ağrılarını yatıştırabilir ve rahatlatabilir. Aynı zamanda vitamin ve mineralden zengin beslenilmesi gerekmektedir. Taze sebze ve meyveler tüketilmelidir. Tüm bunlar dışında kafeinin sınırlandırılması da önemli bir etkendir. Kafeinin fazla tüketilmesi çarpıntıya, huzursuzluğa, mide bulantılarına veya uyku bozukluklarına neden olabilir.

Dyt. Kübra Yetkin