Ramazan bayramında nasıl beslenmeliyim? Ramazan bayramında beslenme alışkanlıklarımı değiştirmeli miyim?
Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle kişiler Ramazan Bayramı’nda daha fazla yemek yeme isteği hissetmektedirler. Bunun sonucunda aşırı yemek, bazı sindirim problemlerine neden olmaktadır.
Ayrıca ramazan ayında tutulan oruç sadece yeme düzeninizi değiştirmekle kalmaz uyku düzeninizi ve aynı zamanda vücudunuzun fiziksel ve zihinsel olarak değişime uğramasına neden olur. Ramazan boyunca uzun süreli açlık ve azalan öğün sayıları nedeniyle metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Buna bağlı olarak oruç tutan kişilerde kilo alımı görülebilmektedir.
30 gün orucun ardından Ramazan Bayramı’nda yeni bir beslenme alışkanlığına başlanmaktadır. Metabolizma hızını arttırmak ve eski haline getirmek için dengeli beslenme ve fiziksel aktivite büyük önem taşımaktadır. Ramazan Bayramı ile birlikte günlük beslenme programına ara öğünler eklemek metabolizma hızının artmasına katkı sağlayacaktır. Beslenme alışkanlığı değişen kişi en başta su tüketimini en üst noktalara taşınması gerekir. Çünkü sağlığımızı korumak ve formda kalabilmek için yeterli su oranına sahip olmak gerekmektedir.
Bayramda tüketilen çikolata, şeker, hamur işleri (baklava, börek vb.) gibi gıdalar enerji içeriği yüksek gıdalar olup kan şekerini hızla yükseltmektedir. Bayramın gelmesiyle bu tarz gıdaların birdenbire sık tüketilmesi kan şekeri seviyelerinin hızla yükselmesine ve bazı sindirim sistemi problemlerine sebep olabilir. Bu nedenle tüketilen gıdalara dikkat edilmeli, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri esas alınmalıdır.
Ramazan Bayramında Beslenme Önerileri
11 ayın sultanı Ramazan bittikten sonra, gelen bayram, oruç tutan kişiler için dikkat edilecek bir dönem anlamına gelir. Genelde ramazan bayramında çok sayıda tatlı, şeker ya da çikolata tüketimi olmaktadır. Bu durumda ramazan bayramında beslenme önerileri olarak öncelikle yavaş yavaş yemek yenilmesi ve çok fazla tatlı tüketiminin olmaması gerekmektedir.
- Yeterli ve dengeli beslenmeyi bayram süresince ve sonrasında da devam ettirmek için, sağlıklı beslenme tabağında yer alan beş temel besin grubunda bulunan besinlerden (süt ve süt ürünleri grubu, et-yumurta-kurubaklagiller grubu, sebze grubu, meyve grubu, ekmek ve tahıllar grubu) yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir.
- Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Örnek kahvaltı tabağında taze çiğ sebzeler (domates, salatalık, maydanoz, roka vb.), yumurta, az yağlı peynir, zeytin ve tam tahıllı ekmek tercih edilebilir. Kahvaltı tabağında kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler bulunmamalıdır. Geleneksel olarak bayram ziyaretleri boyunca tatlı ikramı olacağından kahvaltıda bal, şeker, reçel vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır.
- Ara öğün tercihi olarak ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar ya da taze/kuru meyve, yağsız süt tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmada yardımcı olmaktadır.
- Tatlı tüketiminde hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
- Ramazan ayı boyunca da azalan sıvı tüketiminden dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir.
- Akşam yemeklerinde porsiyon miktarlarına dikkat edilmeli, çok yağlı besinler tercih edilmemeli ve geç saatlere bırakılmamalıdır.
- Fiziksel aktivite kan şekeri ve kolesterolü dengeleme, bağırsak hareketlerini arttırmaya ve kilo kaybetmeye yardımcı olduğu unutulmamalı ve haftada 5 gün en az 30-35 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.
-
Uzmanlar, değişen öğün saatlerinin normale dönene kadar yemeye ve içmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu noktada kişinin tansiyon problemi olabilir ya da sindirim sistemi problemleri yaşayabilmektedirler. Bayram süresince çok ağır yemeklerden ya da tatlılardan uzak durulmalı ve bol su tüketilmesi önerilmektedir.
Sağlıkla yaşamak için bizlere ulaşın https://www.saglikla.com.tr/iletisim Sağlıkla kalın.