Pliometrik antrenman yapmanın amacı nedir? Neden yapılır? Pliometrik egzersiz zararlı mıdır? Hangi spor dallarında kullanılır?
Kas gücünü oluşturmak, farklı hız ve güçlerde yaparak oluşturulan bir antrenman türüdür. Bu antrenman şınav, fırlatma, koşma, tekme ve zıplama birbirinden bağımsız farklı egzersizleri bulundurur. Yüksek şiddetli antrenman programında kullanılır. Bu antrenmanlar genelde vücut ağırlığı kullanılır. Eskiden atlama eğitimi olarak adlandırılan antrenman çeşidi bir dizi sıçrama ve atlama hareketlerinden oluşur. Bir kutuya zıplayabilir ya da kasaların üzerinden atlayabilirsin. Atlamadan sonra yere indiğinde kasların gerilir ve bir sonraki atlayış için ekstra güç verir.
Pliometrik Egzersizlerin Amacı Nedir?
Kasa çabuk ve güçlü bir tepki vermektir.
Esnekliği arttırır.
Yaralanma riskini minimuma indirir.
Kasın gevşeme ve kasılma sırasında enerji depolanmasını sağlar.
Tekrar sayısını arttırdıkça dayanıklılık arttırılır.
Kan akışını artırır böylece vücuda kan ve O2 gidişi artar.
Metabolizmayı artırarak vücudu canlı tutar.
Kalori yakmayı sağlayarak fit bir vücut görüntüsü oluşturur.
Yüksek etkili ve yoğun antrenman içerdiği için sedanter bireylere ve sağlık problemi olan hastalara önerilmemektedir.
Pliometrik Egzersizlerin Kullanıldığı Spor Alanları Nelerdir?
Tenis,
Kayak,
Futbol,
Basketbol,
Koşu,
Bisiklet,
Egzersiz programı diğer egzersiz reçetelerinde olduğu gibi kişiye özel hazırlanmaktadır. Profesyonel bir sporcuysa ilgilendiği spor dalına uygun hareketlerle hazırlanmaktadır. Yoğunluk, kişinin kas gücüyle doğru orantılıdır. Kasın kuvvetini maksimuma çıkarıp zamanı minimuma indirmektedir.
Pliometrik Egzersizin Faydaları Nelerdir?
- Patlayıcı Kuvvet: Pliometrik antrenmanlar, kasların kasılma süresini kısaltarak kasılma gücünü artırır. Bu sayede çalışılan kas grubunun patlayıcı kuvveti gelişir. Zamanla, anlık hareketler daha hızlı gerçekleştirilebilir hale gelir.
- Hız ve Çeviklik: Pliometrik antrenmanlar düzenli olarak uygulandığında, kişilerin zamanla hız ve çeviklik yeteneklerinde artış görülür. Bu antrenmanlar, daha dinamik ve kontrollü hareket etmeyi sağlar.
- Dayanıklılık: Pliometrik antrenmanlar, kas dayanıklılığının gelişmesine katkıda bulunur. Vücut, daha uzun süreli ve yoğun egzersizlere hazır hale gelir. Bu sayede spor performansı artar.
- Yaralanma Riskini Azaltır: Pliometrik antrenmanlar, kasları güçlendirir ve esnekliği artırır. Bu da spor yaralanmalarının riskini azaltmaya yardımcı olur. Daha sağlam ve dayanıklı kaslar, vücudu korur ve stabilizasyonu artırır.
- Kilo Kaybı: Pliometrik antrenmanlar yüksek yoğunluklu egzersizlerdir ve yoğun enerji harcaması gerektirir. Bu sayede, yağ yakımını artırarak kilo kaybına yardımcı olur.
- Sportif Performans: Düzenli olarak pliometrik antrenman yapan kişiler, kas yapılarını daha atletik hale getirir. Bu da genel sportif performansta gelişim sağlar. Sürat, güç, zıplama yeteneği gibi spor özelliklerinde ilerleme görülür.
- Zihinsel Konsantrasyon: Pliometrik antrenmanlar, zihinsel konsantrasyonu artırır. Hareketlerin daha kontrollü ve dikkatli bir şekilde yapılmasını sağlar. Zihin-kas bağlantısını güçlendirerek daha etkili hareketlerin gerçekleştirilmesini sağlar.
Pliometrik Antrenman Hareketleri Nelerdir?
Eller omuz genişliğinde açık önünde 20 cm yükseklikte kutuya zıplayıp doğrulmak.
Öne bir adım atıp arkadaki ayağınla diz üstüne çökmek ve doğrulup diğer ayağına aynısını yapmak.
Şınav pozisyonunda sırayla bacaklarını kendine çekmek.
Kollarınla yukarıya topu fırlatmak bunu yaparken dirsekler kırık pozisyonda olup geri düzeltmelisin.
Sizler de sağlıkla yaşamak istiyorsanız bizlere ulaşın, sağlıkla kalın.
https://www.saglikla.com.tr/iletisim