Nefes Egzersizi Nedir? Nefes Egzersizi Nasıl Yapılır?

Solunum Egzersizi Neden Yapılır?

Nefes egzersizleri solunum yollarını açmak, rahatlamak için kullanın yöntemlerdendir. Bu egzersizleri genelde yogada, meditasyonda enerjiyi arttırmada , rahatlamada, zihni sakinleştirmede, stresi azaltmada kullanılır. Solunum egzersizleri vücuttaki oksijen miktarını arttırır.

2020’den beri hayatımızda aktif olarak bulunan korona virüsüyle birlikte solunum egzersizlerinin önemi daha da artmaktadır. Koronayla birlikte solunum sıkıntıları, nefes darlığı ve sekresyonların boşaltılamama problemlerinde solunum egzersizleri de kullanılır. Zorlu nefes tekniği, diyafram aktivasyon egzersizi, göğüs ekspansiyonu, öksürme egzersizi kullanılır. Solunum egzersizleri doğru nefes alıp vermenin farklı teknikleriyle yapılan egzersizlerdir.
 

Solunum Egzersizleri Neden Kullanılır?

Solunum sistemi sağlığını geliştirmek,
Gevşemek,
Akciğer kapasitesini arttırmak
Başka hastalıklara davetiye çıkarmamak

Nefez Egzersizlerinin Çeşitleri Nelerdir?

Derin Nefes Alma

Akciğerlerin tam kapasiteyle dolmasını sağlamak için kullanılır. Bu amaçla önce burundan derin nefes alınır ve ardından yavaşça ağızdan verilir.

Karın Nefesi

Diyaframın kullanılmasıyla karın bölgesi şişirilir ve daha fazla oksijen alınması sağlanır. Bu egzersiz çeşitli solunum yolu hastalıklarının tedavisinde destek amaçlı kullanılabilir.

Nefesi Tutma

Egzersiz nefes alındıktan sonra birkaç saniye boyunca nefesin tutulması ve sonra yavaşça verilmesi şeklinde uygulanır. Akciğerlerin kapasitesini artırmak ve vücuda daha fazla oksijen almasına yardımcı olmak için kullanılır.

Ritmik Nefes Alma

Ritmik nefes alma egzersizinde belli bir hızda aynı süre boyunca nefes alınır ve verilir. Zihni rahatlatmaya yardımcı olur ve odaklanma süresini artırabilir.

Uzun Nefes Alma

Uzun nefes alınırken ve verilirken daha uzun süreler kullanılır. Sakinleşmeye ve rahatlamaya yardımcı olur.

Büzük Dudak Egzersizi

Bu teknikte burundan nefes alınır ve ardından dudaklar hafifçe büzülerek, kontrollü bir şekilde nefes verilir.

Yavaş Nefes

Yavaş ve kontrollü bir şekilde nefes almaya odaklanır. Burundan yavaşça nefes alınır ve daha sonra yavaş bir şekilde nefes geri verilir.
 

Sizlerde sağlıkla yaşamak istiyorsanız bizlere ulaşın. https://www.saglikla.com.tr/iletisim Sağlıkla Kalın.

Fzt. Elif Kahleoğulları