Baharat tüketmek metabolizma hızlandırır mı?
Tarih boyunca bitki ve baharatların kullanımı her daim önemli olmuştur. Yiyeceklerde ve içeceklerde kullanılmadan önce tıbbi özellikleri nedeniyle kullanılmıştır. Şimdilerde baharat kullanımı özellikle diyet sürecimizin önemli parçalarından biridir. Birçok hastalığın seyrinde olumlu rol oynar ve zayıflama sürecinde de destekleyici görev görmektedir.Yapılan birçok araştırma ot ve baharatların sağlıkla yaşamak için faydalarını ortaya koymuştur.
Hangi baharatlar metabolizma hızlandırır?
1.Tarçın
- Kilo verme sürecinde faydalı bir baharattır.
- Kan şekerini düşürücü özelliği vardır.
- Güçlü̈ bir anti-diyabetik etkiye sahiptir.
- Yapılan çalışmalar diyabet hastalarında açlık kan şekerini % 10-29 gibi çok iyi bir oranda azaltabildiğini gösterilmiştir.
2.Adaçayı
- Beyin fonksiyonlarını artırır. Alzheimer hastaları ile yapılan çalışmalar Adaçayının beyin fonksiyonunu ve hafızayı iyileştirebileceğini göstermiştir.
- Adaçayı, aşırı terleme sorununu azaltmaya yardımcı olur.
- Stresi azaltır ve sakinleştirici etkisi vardır.
- Adaçayının içeriğinde bulunan C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde faydalıdır.
- Suda bekletilmiş adaçayı ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.
3.Nane
- Bağırsak hareketleri sırasında yaşanan ağrıyı hafifleten kolondaki düz kasları gevşeterek fayda sağladığı görülmektedir.
- Nane içindeki doğal yağların ağrı kesici özelliği vardır.
- Mide bulantısına, yorgunluğa ve baş ağrısına iyi gelir.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
4. Zerdeçal
- Güçlü̈ anti-enflamatuvar etkilere sahip bir madde olan kurkumin ı̇çerir.
- Kurkumin, oksidatif hasara karşı vücudu koruyarak kansere karşı bir baharattır.
- Vücudun kendi antioksidan enzimlerini artırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kolesterolü düşürür.
- Eklem ağrılarını ve enflamasyonu azaltır.
- Kan şekerini dengede tutmaya faydalıdır.
Pilav, makarna yapımında haşlama suyuna eklenerek tüketilebilir.
Metabolizmasını hızlandırmak isteyen bireyler ara öğünde 2 yemek kaşığı yoğurt ile 1 çay kaşığı ucu zencefil + zencefil + karabiber ile tüketebilir.
Altın süt olarak bilinen besinin ana bileşenidir zencefil. Alerjiniz yok ise 1 bardak sütün içersinde zencefil, zerdeçal tozu eklenip homojenize karıştırdıktan sonra tüketebilirsiniz.
5. Fesleğen
- Fesleğen enfeksiyonlar ile mücadele etmemize ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.
- Sindirim sistemini destekleyici ve düzenleyici etkisi sayesinde kabızlığa da iyi gelmektedir.
- Balgam, gaz ve idrar söktürücüdür.
6.Acı biber
- İçindeki aktif bileşenlerin birçok çalışmada iştahı azalttığı ve yağ yakımını artırdığını gösterilen çalışmalar mevcuttur.
- İçeriğinde bulunan C vitamini bağışıklığı güçlendirir.
- Kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır.
- Dolaşımın hızlanmasını sağlar.
- Acı biber özellikle metabolizma hızlandırmasından kaynaklı olarak yağ yakımını destekleyip kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.
7.Zencefil
- Mide bulantısına iyi gelir.
- Anti-enflamatuvar etkiye sahiptir.
- Ödem atılımı konusunda büyük destekçidir.
- Öksürüğe ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
8.Sumak
- Sumak yüzyıllardır geleneksel bitkisel ilaç uygulamalarında da kullanılmaktadır. Antioksidanlar açısından zengin içeriğinin bulunması ile birlikte metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de bulunmaktadır.
- Bazı araştırmalar, sumağın tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini yönetmek için etkili bir araç̧ olabileceği göstermiştir.
- Ateşin düşürülmesine yardımcıdır.
- Grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.
Bazı araştırmalar, sumağın tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini yönetmek için etkili bir araç olabileceğini öne sürüyor.
Salatalara, sulu yemek ve çorbalara eklenerek tüketilebileceği gibi çay olarak kullanımı da mevcuttur.
9.Kekik
- Kekik gaz giderici etkiye sahiptir.
- Virüslere ve bakterilere karşı savunmada etkilidir.
- Sindirim sistemini korur.
- Adet ağrılarını hafifletilmesine destek olur.
- Sakinleştirici etkisi vardır.
- Öksürüğe iyi gelir.
Sağlıkla zayıflamak için bizlere ulaşın https://www.saglikla.com.tr/iletisim
Dyt. Merve Uzun