Kuzukulağı Faydaları Nelerdir? Kuzukulağı Neye İyi Gelir?
Bilimsel ismi “Rumex acetosella” olan kuzukulağının sağlık üzerine birçok faydası bulunmaktadır. Tadı ekşimsi, rengi yeşil olan kuzukulağı bitkisi ıspanakgiller ailesinden gelmektedir. Sağlık üzerine bulunan faydalarının yanı sıra tadının da güzel olması ile birlikte son dönemlerde sıklıkla tüketilmektedir. Peki nedir kuzukulağının faydaları?
Kuzukulağının faydaları
- İçeriğindeki A, C ve E vitaminleri sayesinde hem cilde iyi gelir hem de hastalıklar üzerine koruyucu etkisi vardır. Bu sayede bağışıklık güçlendirme üzerine de olumlu etkiler içermektedir. Özellikle A vitamini görme fonksiyonları üzerine, üremeye, kemik büyümesine ve enfeksiyonlara iyi gelmektedir. C vitamini ve E vitamini, özellikle güçlü bir antioksidan olduğundan dolayı hastalıklar ve bağışıklık gelişimi üzerine etkilidir. Kuzukulağı yüksek oranda C vitaminine sahip olduğundan dolayı tüketimi de hastalıklara karşı korumaktadır.
- Özellikle idrar söktürmeye ve böbrek çalıştırılması üzerine büyük ölçüde etkilidir. Kabızlık yaşayan kişilerin kuzukulağını kaynatarak tüketmesi bağırsak sağlığına iyi gelmektedir.
- Ağız yaraları, enfeksiyon hastalıkları, iltihaplı hastalıklar üzerine de fayda sağlamaktadır.
- Kanı temizler, kansızlığa iyi gelir, ateş düşürme üzerine olumlu etkisi vardır. Bunlarla kalmayıp aynı zamanda diş sağlığına da iyi gelmektedir.
- Bazı cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Egzama, sedef hastalığına faydalıdır.
Peki kuzukulağı nasıl tüketilir? Kimler kuzukulağı tüketmemelidir?
Özellikle bağırsak sıkıntıları, kabızlık, sorunlarınız var ise haşlanarak tüketilmesi iyi gelmektedir. Kuzukulağının yaprakları apseye, açık yaralara iyi gelir. Çiğ bir şekilde salatalar içerisine eklenip tüketilebilirken aynı zamanda haşlanıp pilav içerisine de eklenebilir. Yapılan son çalışmalar kuzukulağı tüketiminin kan şekerini düşürmeye de fayda sağladığını söylemektedir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını düşürmek adına da faydalıdır. Peki kimler tüketmemelidir? Kuzukulağı ekşi bir tada sahip olduğundan dolayı ülser, gastrit veya reflüsü olan kişilerin çok fazla tüketmemesi önerilir. Bunun dışında az kalorisi ve tadının güzel olması sebebi ile kilo verme süreçlerinde de tüketilebilir.
Dyt. Kübra Yetkin
Dyt. Kübra Yetkin