Kinoa Nedir?
Kinoa gluten içermeyen bir tahıldır. Özellikle son dönemlerde chia tohumu ile birlikte popüleritesi oldukça artmış tahıllardan biridir. Bu şekilde çok fazla duyulmasının bir nedeni de aslında gluten içermemesinden kaynaklıdır. Kinoa kompleks bir karbonhidrat olarak bilinmektedir. Protein açısından zengin olan kinoa aynı zamanda içerisinde aminoasitlerden bazılarını da bulundurmaktadır. Lif açısından zengin olması ile birlikte bağırsak üzerine olumlu etkileri vardır. Sindirimi rahatlatır ve kabızlığa iyi gelir. Özellikle kinoanın zengin protein içeriği sayesinde de vejetaryen veya vegan olan bireyler için zengin bir içeriğe sahiptir. İçeriğinde birçok vitamin ve minerali bulundurmasının yanı sıra aynı zamanda antioksidan etkisi de bulunmaktadır. Bu sayede kalp damar sağlığı üzerine iyi gelir.
Kinoanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Kinoanın sağlık açısından bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir;Enflamasyon önleyici, Antioksidan, Anti kanserojen, Antidepresan
- Bunun yanı sıra kalp hastalıkları için önleyici görev görmektedir.
- Kinoa gluten içermeyen bir besin olduğundan kaynaklı çölyak hastaları için de oldukça besleyici ve zengin içeriğe sahip bir besindir.
- Kinoanın zengin lif içeriği sayesinde hem kabızlığa iyi gelip bağırsak hareketlerini düzenler hem de tok tutup kilo yönetimine oldukça fayda sağlar.
- Demir, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri de içerdiği için aynı zamanda kinoanın anemi üzerine de faydaları olduğu bilinmektedir.
- Kinoanın glisemik indeksi düşüktür ve aynı zamanda kompleks bir karbonhidrattır bu sebeple de kan şekerinde dengesizlikler yaratmaz, kan şekerini ani şekilde yükseltmez.
Kinoa kaç kaloridir?
1 su bardağı kadar pişmiş kinoa ortalama 137 kalori içermektedir. Bununla birlikte 5 gram protein, 4,3 gram lif ve 2,5 gram kadar da yağ içeriği bulunmaktadır. Aynı zamanda fosfor, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, potasyum, sodyum, c vitamini, folat, B1, B6, E vitamini, C vitamini içermektedir.Kinoayı nasıl tüketmeliyim?
Kinoayı haşlayarak, salatalara ekleyerek, haşlayıp üzerine meyve ekleyerek tatlı tarzında tüketilerek, shakelerin içerisine katarak, çorbalara katarak veya pirinç pilavı yerine yapılarak tüketebilirsiniz.Kinoayı kimler tüketmemeli?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi besinlerde doz önemlidir. Bunun dışında ise kinoayı kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler ve vitamin-mineral eksiklikleri olan kişiler tüketmeden önce hekim ve diyetisyenine danışmalıdır.Kinoa kilo aldırır mı?
Her besinin ihtiyacınızdan fazla tüketilmesi ve sonucunda hareketsiz bir yaşamla birlikte elbette kilo alımı mevcuttur lakin kararında tüketilen bazı besinlerin sizlerin kilo vermesini yardımcı olacağı da açıktır. O nedenle burada önemli olan unsurun besinin türü değil de daha çok dozu olduğu unutulmamalıdır. Kinoa elbette kilo verme sürecinde “destek” olarak kullanılabilir.
Bizimle iletişime geçmek için tıklayınız.
Sağlıkla kalın.
Dyt. Kübra Yetkin