Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Nasıl Alınır? Kilo Almaya Çalışırken Hangi Hatalardan Kaçınmalıyım?
Kilo almak dışarıdan bakıldığı zaman “çok kolay” zannedilir. Aslında kilo almak kilo vermeye göre biraz daha zordur. Bu nedenle bu süreçte profesyonel bir yardım almak sizler için daha faydalı olacaktır. Sağlıklı bir şekilde kilo alabilmek için sağlıklı yağlara yönelmek önemlidir. Peki sağlıklı yağlar nelerdir? Sağlıklı yağ içeren besinlerin beslenmenizde tüketilmesi sizlere daha kolay kilo aldırır. Bu besinler; fındık, badem, ceviz, zeytinyağı, ton balığı, somon, uskumru, keten tohumu, avokado gibi besinlerdir. Özellikle ara öğünlerinizde çantanızda kuruyemiş bulundurmanız ve ara ara ağzınıza atmanız bu süreçte faydalı olacaktır. Bununla birlikte porsiyonu küçük ama yüksek enerjili besinlerin tüketilmesi özellikle iştahsızlık problemi yaşıyorsanız önerilebilir. Porsiyonu küçük enerjisi yüksek besinler nelerdir? Kuruyemişler, sağlıklı yağlar (zeytinyağı, avokado yağı), peynir, pekmez gibi besinler bu süreçte tüketilebilir. Aynı zamanda sütün içerisine meyve, kuruyemiş, pekmez atılarak blenderden geçirebilir ve o şekilde tüketebilirsiniz. Bu sayede sütü zenginleştirmiş ve kalorisi artırmış olursunuz ama porsiyon boyu değişmez. Bu da midede çok doygunluk sağlamadan enerjiyi artırmanızı sağlar.
Kilo alma sürecinde yapılan bazı ufak hatalar iştahınızı olumsuz etkileyebilir. Bu hatalardan kaynaklı iştahınızın azalması da tüketebileceğinizden daha az besin tüketmenize ve dolayısıyla da kilo alımının yavaşlamasına hatta durmasına neden olabilir. Peki bu hatalar nelerdir? Kilo almaya çalışırken hangi hatalardan kaçınmalısınız?
Bu hatalardan ilki çok büyük porsiyonlar tüketmeye çalışmak olacaktır. Bu süreçte büyük porsiyonlar tüketerek kilo alabilirsiniz evet ama bilmeniz gereken bir diğer şey siz o yemeği bitiremeden iştahınızın baskılanacağıdır. Bu sebeple hem istemediğiniz halde erken doygunluk sağlamış olursunuz hem de tüketebileceğinizden daha az besin tüketmiş olursunuz. Daha küçük porsiyonlu ama enerjiyi yüksek besinler tüketmeye özen gösterin. Özellikle besin zenginleştirmek burada önemlidir.
Bir diğer hata ise yemek yemeye başlamadan önce su, çorba, meyve suyu gibi sıvıları tüketerek midenizde doygunluk sağlamanızdır. Sıvı tüketilmesi doygunluk sağlar ve iştahınızı azaltır bu nedenle yemekte daha az besin tüketirsiniz. Yemeklerden 20 dk öncesinde sıvıları tüketmeyi bırakın ve çorbadan önce ana yemekleri tüketmeye özen gösterin. En son çorba ve salatayı tüketmeniz fayda sağlayacaktır.
Hatalardan bir diğeri ise öğün atlamak ve az sıklıkla beslenmektir. Bir öğünde çok fazla yiyip günün diğer öğünlerinde bir şey tüketmiyorsanız eğer bunu yapmayın. Az az ama sık sık beslenmeye, küçük porsiyonlu ve yüksek enerjili besinlere yönelmeye çalışın.
Dyt. Kübra Yetkin
Dyt. Kübra Yetkin