Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasından kaynaklı dışkının sertleşmesi ve tuvalette zorlanma olarak bilinmektedir. Haftada 3 kereden az olarak dışkılama olarak da adlandırılabilir. Kabızlık nedenleri arasında birçok unsur bulunabilir. Özellikle engelli bireylerin uzun süre hareketsizliklerinden kaynaklı bir durum olarak karşımıza çıkabilir. Yeterli sıvı tüketmeyen bireylerde, yeterli beslenmeyen veya yeterince lif almayan bireylerde de ortaya çıkabilmektedir. Bunlarla birlikte fiziksel aktivitenin az olması, tuvaletin uzun süre tutulması, bazı psikolojik problemler de kabızlığa neden olmaktadır.
Peki kabızlığın belirtileri nelerdir? Kabızlık nasıl geçer?
Kabızlığın belirtileri özellikle haftada 3 kereden az dışkılama, karın ağrısı, dışkıda zorlanma, karın krampları, dışkının küçük ve sert parçalar halinde olması, dışkı sırasında ağrı, karında şişlik ve dışkılama sonrası bile hala rahatlamama hissi olarak bilinmektedir. Eğer sizler de bu belirtiler ile karşılaşıyorsanız öncelikli olarak bir hekime görünmeniz önerilmektedir. Kabızlık nasıl geçer? Hekim kontrolünden sonra bir diyetisyen eşliğinde beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Özellikle kabızlığa iyi gelen besinlerin beslenme listesinde yer alması süreci olumlu etkiler. Hangi besinler tüketilmelidir?
Kabızlık sürecinde özellikle lifli besinlerin beslenme tedavisi içerisinde yer alması oldukça önemlidir. Peki lifli besinler ne işe yarar? Hangi besinler lif içerir? Lifli besinlerin tüketimi dışkıyı yumuşatır bu nedenle lifli besinlerin tüketilmesi dışkının sertleşmesini önleyecektir. Baklagiller, keten tohumu, lahana, pırasa, pancar, kereviz, mercimek, bezelye gibi besinler kabızlığa iyi gelir. Bununla birlikte bol su tüketimi kabızlığı önlemektedir o nedenle su tüketimi az olan bireylerde kabızlık görülebilir. Günlük sıvı ihtiyacınızı vücut ağırlığınız*30-35 mL ile hesaplayabilirsiniz.
Egzersiz yapmamak veya hareketsiz olmak da kabızlığa etkendir. Bu nedenle gün içerisinde hareket etmeye çalışmak, yürüyüş yapmak bağırsak hareketlerini hızlandırmaya yarayacak ve bu sayede kabızlığı önleyecektir. Bu süreçte zeytinyağı tüketimi de dışkının bağırsak içerisinde hareketini kolaylaştıracağından kaynaklı önerilmektedir. Bol sebze ve meyve tüketmek, kuru meyveler, yeşil fasulye, lahana gibi besinlerin tüketilmesi önerilir. Peki hangi besinler bu süreçte tüketilmemelidir? Özellikle dışkıyı sertleştiren, katılaştıran besinler tüketilmemelidir. Pirinç pilavı, haşlanmış patates, muz ve makarna tüketilmemelidir. Bu süreçte bazı bitki çayları da bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığa iyi gelebilir. Yeşilçay, sinameki tüketilebilir. Probiyotik besinlerin tüketilmesi de bağırsak sağlığı açısından önem arz eder o sebeple kefir ve yoğurt tüketimi de önerilmektedir. Eğer kabızlığınız uzun sürüyorsa bir hekime başvurmanızda fayda var. Sağlıkla kalın.
Dyt. Kübra Yetkin