Hünnabın faydaları nelerdir? Hünnap hangi hastalıklara iyi gelir?
Hünnap büyük bir yeşil zeytin boyutunda olan yeşil renkli bir meyvedir. Elbette meyve olgunlaştıkça meyvede renk değişiklikleri görülebilir. Mor, kırmızımsı tonlara da ulaşabilen hünnabın sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Hünnap fazla olgunlaştığında rengi koyulaşmaya başlar ve büzüşür. Hünnap meyvesi C vitamini açısından zengin bir meyvedir bu sayede de bağışıklık sistemi üzerine oldukça olumlu etkileri vardır. Dünya sağlık örgütü’nün son verilerine göre B1 ve B2 vitaminlerini içinde bol miktarda bulunduran hünnap, aynı zamanda kalsiyum ve potasyumu da içerisinde bulundurur. Peki hünnabın faydaları nelerdir?
Hünnap içerisinde bol miktarda c vitamini bulundurmasından kaynaklı bağışıklık sistemini güçlendirir. Bununla birlikte antioksidan bir besindir. Kansere karşı koruyucu etkisi de bulunmaktadır. Kansere karşı koruyucu olmasının sebebi antioksidan deposu olmasından kaynaklıdır. Aynı zamanda cilde ve yaşlılığa karşı da iyi gelmektedir. Diyabet hastaları için de beslenme listelerinde yer alabilen hünnap, ülser tedavisinde de kullanılabilir. Vücutta bulunan yaralar üzerinde de etkili bir meyvedir.
Hünnap içerisinde bol miktarda lif bulundurur. Bu sayede sindirim üzerinde meydana gelen olumsuzlukları engellemeye ve iyileştirmeye yarayabilir. Yani sindirim sistemi için olumlu birçok etkisi vardır ve rahatlatır. İçerdiği lif sayesinde kabızlığa da iyi gelir.
Aynı zamanda hünnabın uyku kalitesini artırdığına dair bazı çalışmalar bulunmaktadır. Öksürük söktürücü ve balgam attırıcı etkileri de bulunan bu meyve aynı zamanda kalp hastalıklarına, kolesterolü düşürmeye ve karaciğer hastalıklarına iyi gelmektedir. Hünnap çayı tüketilebilir mi? Hünnap çayı nasıl yapılır? Hünnap meyvesinin birçok olumlu yanlarından bahsettik. Şimdi de sizler için hünnap çayının faydalarını sıralayacağız.
Hünnap çayının, meyvesinden ziyade ateş düşürücü, ağrı kesici ve stres azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Yorgunluğa, ağrılara iyi gelir. Sizler için hünnap çayı tarifini yazımıza ekledik;
Hünnap çayı tarifi
Malzemeler
- Demlenmiş su
- 3-5 adet hünnap
Yapılışı
- Demlenmiş su içerisinde kestiğiniz hünnapları atın ve 10 dk kadar demlenmesini bekleyin. Süzerek tüketebilirsiniz.