Anti-inflamatuar Beslenme Nedir? İnflamasyon Artıran Besinler Hangileridir?
Yazımıza öncelikli olarak inflamasyon nedir? Kimlerde görülür? Sorularının cevabını vererek başlamak istiyorum. İnflamasyon aslında vücudumuzun kendisini enfeksiyonlara, hastalıklara karşı savunma durumudur. İnflamasyon; stresli olan kişilerde, az egzersiz yapanlarda, beslenmesine dikkat etmeyen kişilerde görülebilir. İnflamasyon artırıcı besinleri tüketmeniz de buna neden olabilir.
Peki anti-inflamatuar besinler nelerdir? Bu besinler inflamasyonu önleyici, inflamasyondan koruyucu görev alırlar. Özellikle taze sebze ve meyveler, kırmızı ve mor meyveler; ahududu, böğürtlen, kiraz, pancar, ananas, brokoli, ıspanak gibi besinler inflamasyon önleyicidir. Bununla birlikte Soğan, zencefil, sarımsak, zerdeçal da inflamasyon önler. Yeşil yapraklı sebzeler; ıspanak, marul, roka vb., avokado, yeşilçay, biber, zeytinyağı gibi besinlerin diyet listenize eklenmesi sizler için hastalıklara karşı koruyucu bir rol oynar. Peki hangi besinler inflamasyonu artırır ve bizleri hastalığa açık hale getirir?
Bazı besinler var ki hem sağlığımız için tehlikeli hem de besleyici değeri çok az. Bu besinleri diyet listemizde ne kadar çok bulundurursak o kadar çok sağlığımızı tehlikeye atıyoruz aslında. Bu nedenle şimdi sizler için sıralayacağım besinleri diyet listelerinizde ne kadar az bulundursanız o kadar iyi olacaktır.
İnflamasyonu artıran ve hastalıklara yol açan besinler;
Et, sosis ve işlenmiş gıdalar: bu gıdalar omega 6 içeriğinden kaynaklı inflamasyon artıran besinler arasında yer almaktadır.
Trans yağlar: Trans yağ içeren besinler, abur cuburlar, paketli gıdalar, cips gibi yiyecekler inflamasyon artırır. Paketli gıdaların tüketilmesi azaltılmalıdır.
Süt ve süt ürünleri: Ev yapımı süt ürünleri dışında dışarıdan alınan ve yüksek oranda doymuş yağ içeren süt ürünleri aslında inflamasyon artırıcı özelliğe sahiptir. Sütün içeriğindeki kazein de inflamasyon artırır.
Bu besinler dışında gazlı içecekler, şekerli içecekler, bisküvi, kek, makarna, beyaz ekmek, hazır çorbalar, hazır soslar, yağlı besinler de inflamasyonu artırır. Bu nedenle bu besinleri olabildiğince az tüketmeye özen göstermek gerekmektedir.
Anti-inflamatuar beslenme nedir?
Anti- inflamatuar beslenme vücutta oluşabilecek olan bir enfeksiyon halini önlemek için veya oluşmuş olan enfeksiyon halini iyileştirebilmek için kullanılır. Özellikle Akdeniz diyeti, DASH diyeti bu beslenme için uygun olan diyet modellerindendir. Anti- inflamatuar diyetin uygulanması kansere ve kalp hastalıklarına karşı korur, sağlığı iyileştirir. Sağlıkla kalın.
Dyt. Kübra Yetkin
Dyt. Kübra Yetkin