Hangi Besinlerin Glisemik İndeksi Yüksektir? Hangi Besinlerin Glisemik İndeksi Düşüktür?
Glisemik indeks nedir? Glisemik indeksi yüksek olan besinler nelerdir? Glisemik indeksi düşük olan besinler nelerdir?

Glisemik indeks
, son dönemlerde sıklıkla duyduğumuz bir kavramdır, ne olduğunu ve ne işe yaradığını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bugün bu yazımızda sizler için glisemik indeksten ve beslenmede ki yerinden bahsedeceğiz.
 
Glisemik indeks, özellikle sağlıklı beslenmek isteyen bireyler için oldukça önemli bir kavram haline gelmiştir. Glisemik indeks, karbonhidratın kan şekerini yükseltme hızı üzerine olan etkisini sayısal biçimde ifade etmektedir. Bir besinin glisemik indeksi ne kadar yüksekse kan şekeri hızına etkisi de o kadar büyüktür. Glisemik indeksi yüksek olan besinlere sofralarımızda sıklıkla yer vermek ve dengesiz bir öğün oluşturmak kan şekerinde hızlı yükselmelere ve aynı şekilde devamında hızlı düşüşlere neden olabilmektedir. Bunun sonucunda ise düşük kan şekeri ve çabuk acıkma, baş dönmesi, bayılma gibi ciddi durumlar da söz konusu olabilir. Peki hangi besinlerin glisemik indeksi yüksektir?

Bazı besinler vardır ki kan şekeri hızına etkisi diğer besinlere göre çok daha fazladır. Bu nedenle bu besinleri ne kadar az tüketirsek bizler için daha sağlıklı bir seçenek olmuş olur. Glisemik indeksi yüksek besinler basit karbonhidratlar olarak adlandırılabilir. Yani;
  • şeker,
  • şekerli besinler,
  • pekmez,
  • marmelatları,
  • reçel,
  • bal,
  • beyaz unlu ekmek,
  • beyaz un içeren hamur işleri,
  • patates,
  • pilav,
  • patates kızartması,
  • kavun,
  • karpuz,
  • kuru meyveler,
  • havuç
yüksek glisemik indeks içeren besinler arasındadır. Bu nedenle bu besinlerin tek başına tüketilmesi de problem yaratabilir. Peki nasıl tüketilmeli? Eğer havuç tüketilecekse yoğurt ile desteklenebilir. Kuru meyveler ise badem, ceviz gibi yağlı tohumlarda desteklenerek dengeleme sağlanabilir. Özellikle diyabet hastalarının, gestasyonel diyabete sahip hastaların mutlaka diyetisyen eşliğinde dengeli bir diyet planlaması yapmaları, glisemik indeksi düşük besinlerle ilerlemeleri oldukça önemlidir. Glisemik indeksi düşük besinler nelerdir? Bu besinler kompleks karbonhidrat içeren besinler olarak bilinir. Yani sebzeler, yoğurt, kepekli ekmek, bakliyatlar düşük glisemik indeks içermektedir. Günlük yaşantınızda pirinç pilavı yerine bulgur, beyaz ekmek yerine kepek veya tam buğday ekmeği, patates yerine tatlı patates gibi seçenekleri tercih etmeniz veya glisemik indeksi yüksek besinlerle yağ grubu, protein grubu besinleri birlikte tüketmeniz kan şekeri hızı üzerinde yavaşlama vesile olabilir. Eğer diyabet hastasıysanız veya kan şekerinizde ani düşüşlerden, ani yükselmelerden şüpheleniyorsanız mutlaka bir hekim ve diyetisyene başvurun. https://www.saglikla.com.tr/  Sağlıkla kalın..
 

Dyt. Kübra Yetkin