Haftada kaç kilo vermek sağlıklıdır?
Özellikle kilo verme konusunda birçok insanın çabası olduğu bilinmektedir. Tabi bu konuda kimi başarılı olurken kimisi ise başarısız olmaktadır. Aslında en önemli olanın kilo verirken sağlığa dikkat edilmesidir. Çünkü sağlıksız ve bilinçsiz olarak kilo verilmesi ciddi sağlık problemleri ortaya çıkarmaktadır. 1 kg verebilmek için kaç kalori yakmalıyım? 1 haftada kaç kilo verilebilir? Kilo vermek için kaç kalori yakmalıyım? Kalori açığı diyeti nedir? Ayda en fazla kaç kilo verilmelidir? Hangi detoks ile daha hızlı kilo verebilirim? Kabak detoksu tarifiyle kilo verebilir miyim? Şeklinde sorular sıkça merak edilmektedir.
Kilo verirken öncelikle ihtiyacın belirlenmesi önemli olmaktadır. Çok kilolu inanlar normale göre daha sabırsız olarak bilinmektedir. Ancak kilo vermede sabırsız olmak doğru değildir. Bunun yerine planlı ve bilinçli olmak olumlu sonuçlar almaya yaramaktadır. Arzu edilen kilo kayıplarına düzenli egzersiz yaparak kalori yakmak ve hareketli yaşam tarzını benimseyerek kolayca ulaşılmaktadır.
1 Kg Kaç Kaloriye Denk Gelmektedir?
Kilo vermek için mutlaka kalori açığı oluşturmak gerekir. Kalori açığı oluşturmanın tek yolu yediklerimiz ve içtiklerimizle almış olduğumuz kalorinin daha fazlasını harcamaktan geçer. Ne kadar kalori alıyorsanız daha fazla kalori yakmak şarttır.
Bu nedenle alınan ve harcanan kalori miktarını hesaplanmak oldukça önemlidir.
Kilo vermek isteyenlerin yakmış oldukları enerji almış oldukları enerjiden fazla olması gerekir. Kilo almak isteyenlerin ise almış oldukları enerji harcanan enerjiden fazla olması gerekir. Bu sebeple diyet sürecinde kalori hesaplamayı bilmek fayda sağlayacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken vücudun ihtiyacı olan kaloriyi yeterli ve dengeli almaktır.
1 kg verebilmek için 1 günde kaç kalori yakmalıyım? 24 saatte 1 kg verebilmek için kaç kalori yakılmalıdır? Kilo verebilirim ancak günlük kalori ihtiyacım nedir? Sorusunun net bir cevabı bulunmaktadır. 1 kg, yaklaşık 7400 kalori’ ye denk gelmektedir.
1 günde kaç kalori yakmalıyım? Sorusunun cevabı kişiye göre değişir. Çünkü bir kişinin günlük kalori gereksinimi cinsiyet, kilo, yaş, yaşam tarzı gibi birçok faktöre göre değişir.
Bu sebeple her diyet, herkese uymaz. Diyet planlaması yapılırken mutlaka bir uzman tarafından kan tahlilleri, yaş, cinsiyet, kişinin bazal metabolizması vb. bir çok faktör değerlendirilerek beslenme programı hazırlanmalıdır. Tabiki burada en önemlisi bu programın uygulanabilir ve sürdürülebilir olmasıdır. Aslında sağlıklı beslenme kilo verme sürecinin sonunda da devam ettirilmeli, bir yaşam standardı haline getirilmelidir. Aksi takdirde bilinçsizce yapılan diyetler, detoks programları kişilere sonrasında sağlık problemleri ve tekrar kilo alma olarak geri dönecektir.
Diyetisyen eşliğinde hazırlanan beslenme programına ulaşamıyorsanız bazı basit tavsiyeleri atlamamalısınız. Örneğin her sabah sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamalı ve en az 2 lt- 2,5 lt su içmelisiniz. Gün içerisinde metabolizma hızını hiç düşürmeden, kalori açığı oluşturacak şekilde dengeli ve yeterli beslenmek önemlidir. Kaç cm inceldiğinizi, nekadar kilo kaybettiğinizi hergün değil haftalık ölçümlerle takip etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Buaralar çok popüler olan kabak detoksunun tercih edilmesindeki temel neden kabağın kalorisinin az olmasıdır. Egzersizlerle kalori açığı oluşturduğunuz durumda kabak detoksuna yada herhangi bir detoksa ihtiyaç kalmamaktadır.
Bir haftada en fazla kaç kilo verilir?
Aslında bu sorunun net bir cevabı bulunmamakla birlikte uzmanlar tarafından haftada 0,5-1 kg arasında verilmesi önerilmektedir. En sağlıklı hesaplama aylık olarak kişinin mevcut ağırlığının %5 ve %10 unu vermesi sağlıklı olacaktır. Örneğin 100 kg ağırlığındaki bir insanın aylık 5 kg ile 10 kg arasında vermesi, 50 kg arasındaki bir insanın ise 2,5-5 kg arasında vermesi sağlıklıdır. Elbette burada önemli olan hızlı kilo vermek yerine sağlıklı ve kalıcı kilo verilmesidir.
Hızlı kilo kaybının zararları
- Hormonal dengenin bozulması,
- Sıvı elektrolit dengesi bozulması,
- Safra kesesi, pankreas hastalıklarının oluşması,
- Beyinin glikozsuz kalması sonucu hafıza kaybı gibi birçok nörolojik hastalıkların gelişmesi,
- Bağışıklığın düşmesi ve hastalıklara yatkınlık.
Unutulmaması gerekir ki, kısa sürede bilinçsizce verilen kilo kayıpları kişinin uzun vadede sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu sebeple kilo verme sürecinde bir uzmandan destek alınması önerilmektedir.
Sağlıkla yaşamak için bizlere ulaşın. https://www.saglikla.com.tr/iletisim Sağlıkla kalın.
Dyt. Kübra Yetkin