Evde Egzersiz Yapmanın Faydaları

 Evde egzersiz yapılır mı?

Egzersizi sadece kilo verme aracımız olarak değil, aynı zamanda da ruhumuzu arındırdığımız, hayata pozitif baktığımız, zihnimizi temizlediğimiz bir ilaç olarak görmeliyiz. Evde egzersiz yapmak pandemi dönemiyle birlikte popülerleşmiş ve günümüzde de hala bu etkisi devam etmektedir. 

Evde egzersiz yapmanın faydaları nelerdir?

Yoğun tempoda çalışanlar, spor salonundan sıkılanlar, dışarıya çıkmak istem

eyenler, sosyalleşmeyi daha az seven bireyler için fırsata dönüşmüş haldedir. Evde egzersiz için bir sürü aplikasyon, videolar ve sosyal medyaya içerikleri üretilmiştir. Sağlıkla yaşam programında olduğu gibi hergün değişen egzersiz planlaması yapılmaktadır.

Egzersiz her zaman planlı yapılması gereken, düzenli ve istemli hareketlerin kombinasyonudur.

Egzersiz Yapmanın Amacı Nedir?

  • Kas oranını, dayanıklılığı ve esnekliği arttırır.
  • Kilo vermeyi ya da korumayı kolaylaştırır.
  • Uyku düzeni sağlar, gün içinde enerjik hissettirir.
  • Depresyon ve anksiyetenin etkileri en aza indirir.
  • Kronik ağrılar azaltır.
  • Kalp hastalıkları riskini ortadan kaldırır.
  • Bağışıklık sistemi güçlendirir.
  • Duruş bozuklukları ortadan kaldırır.
  • Cilt her zamankinden daha parlak bir hale getir.

Evde egzersiz yapmak bazı hastalıkların iyileşmesine katkı sağlar. Bağışıklığı güçlendirir, vücuda direnç sağlar.

Tip 2 diyabet, Dislipidemi, Hipertansiyon, Kalp ve damar rahatsızlıkları, Fibromiyalji, Depresyon örnek olarak verilebilir.

Esneme ve ısınma hareketleri yaparak egzersizden önce eklemlerimizi, kaslarımızı, bağlarımızı yüklenmeye hazırlamamız gerekmektedir.

Evde genelde yoga, pilates, fitness, zumba, kardio, ip atlama egzersizleri yapılabilir. Evde egzersiz yapmak spor salonuna gitmeden istediğiniz zaman egzersize ulaşabilme konforu sağlar. Günümüzde yoğun çalışan insanların en büyük sorunu kendisi için zaman ayıramamasıdır. Evde yapılan egzersizler kısa zamanda büyük başarı elde etmenizi sağlar.

Evde Yapabileceğiniz En Etkili Egzersiz Türleri

Yürümek

Koşu bandında zamanla temponuzu arttırarak yürümek.

Şınav

Göğüs ve omzu güçlendirip core ve kol kaslarını çalıştırır.

Yere paralel uzanın ve parmak uçlarınız tam karşıya bakacak şekilde ellerinizi omuz genişliğinden biraz daha geniş açarak, avuç içlerinizi yere koyun. Ayak parmaklarınızı yere koyun ve kollarınızdan kuvvet alarak göğsünüzü yerden kaldırın. Şınav çekerken doğru nefes alıp vermek çok önemlidir. Gövdenizi aşağı doğru indirirken nefes alın, yukarı doğru kaldırırken nefes verin.

Squat

Çok hızlı yağ yaktırır. Addüktör kaslarınızı yani iç bacağınzı ve aynı zamanda da kalçayı çalıştırır. Başınız dik ve bakışlarınız ileri doğru olmalıdır.

Göğsünüzü yukarıda tutun. Ayaktayken nefes alıp, çömelirken verebilirsiniz. Tersini de deneyebilirsiniz. Kalça ve basenler yere paralel veya inebildiği kadar aşağıda olabilir. Dizleriniz ayak parmak uçlarını geçmemesi hareketin genel bütünlüğü açısından önemlidir. Ayak tabanlarınızı yere düz basıp ağırlığınızı topuklarınıza verin.

Mekik
Core kaslarını güçlendirir aynı zamanda da nefesinizi kontrol etmek gerekir aksi takdirde sırt ağrısına yol açabilirsiniz.
Sırt üstü yatın, dizleriniz kırılı ve ayak tabanlarınız yerde olsun. Dizleriniz kalça hizasında açık olmalı. Elleriniz başının arkasına yerleştirin ama parmaklarınız birbirine geçirmeyiniz. Başparmaklarınız kulaklarınızın arkasına gelsin. Dirsekleriniz dışa doğru açık tutup hafifçe içe dönük olsunlar. Çenenizi hafif yukarı kaldırın, göğsünüz ve çeneniz arasında boşluk olması gerekiyor. Karnınızı içeri çekin, başınızı, boynunuzu ve kürek kemiklerinizi aynı anda yerden kaldırın.

Sağlıkla yaşamak için bizlere ulaşın. https://www.saglikla.com.tr/iletisim Sağlıkla kalın.

Uzm. Fzt. Elif Kahleoğulları