Diyet yaparken ekmeği tamamen çıkartmalı mıyım? Ekmek kilo aldırır mı? Diyet yaparken ekmek tüketebilir miyim?
Zaman zaman diyet adına bazı yanlış söylemler duyabiliriz çevremizden. Ekmek tamamen kesilmeli, kesinlikle ekmek tüketilmemeli, ekmeği hayatımızdan tamamen çıkartmalıyız gibi söylemler sizce doğru mu? Siz ekmeği tamamen hayatınızdan çıkarabilir misiniz?
Ekmeği hayatınızdan tamamen çıkartmak elbette mümkündür peki bu ne kadar süre geçerli olur? Yani ne kadar süre daha ekmeği hayatımızdan çıkarabiliriz? Uzun vadede bu sürdürülebilir bir şey değildir. Yani sonsuza kadar ekmek tüketmemek mümkün değildir. Bu nedenle tamamen çıkartmamak gerekir. Hatta ekmek tüketmemiz bile gerekmektedir. Peki ekmeğin türü önemli mi? Hangi ekmek türü tüketilmeli? Ekmek türü bu süreçte çok önemlidir. Hangi ekmek türünün tüketileceği kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Örneğin diyabet hastası biri için glisemik indeksi yüksek olan beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilebilir. Böbrek hastası olan bireyler içinse beyaz ekmek tercih edilmektedir. Gluten intöleransı olanlar içinse karabuğday ekmeği veya glutensiz ekmek tercih edilebilir. Eğer böbrek hastalığı gibi bir durum mevcut değilse tam buğday ekmeği tercih edilebilir.
Ekmek tüketmek sizlere psikolojik açıdan doygunluk sağladığından dolayı hayatınızdan tamamen çıkartılmamalıdır. Aynı zamanda içeriğindeki lif sayesinde sindirim sistemi ve bağırsaklara da iyi gelir. Ekmek miktarı ne kadar olmalı? Günlük ne kadar ekmek tüketmeliyim? Bu miktar kişiden kişiye değişmektedir. Lakin günlük yeteri kadar karbonhidrat alınmazsa eğer kişide konsantrasyon bozukluğu, performans düşüklüğü, enerji düşüklüğü söz konusu olabilir. Bundan kaynaklı günlük karbonhidrat ihtiyacınızı karşılamanız önemlidir. 1 dilim ekmek yerine neler tüketebilirim? Zaman zaman canımız ekmek çekmeyebilir veya o gün tüketmek istemeyebiliriz. Bu gibi durumlarda ekmek yerine geçecek olan besinleri beslenmenize eklerseniz dengeleme sağlamış olursunuz. 1 dilim ekmek yerine geçen besinler; yarım çay bardağı leblebi, 1 kepçe çorba, 2 yemek kaşığı pirinç pilavı, 3 yemek kaşığı bulgur pilavı, 1,5 büyük boy galeta, 2 adet wasa, 1 orta boy patates, 2 adet kestane, 3 yemek kaşığı makarna olabilir.
Sizler de sağlıkla yaşamak ve geleceğinize- sağlığınıza yatırım yapmak istiyorsanız bizlere ulaşmayı unutmayın. https://www.saglikla.com.tr/iletisim Sağlıkla yaşamak sizin de hakkınız. Sağlıkla kalın..
Dyt. Kübra Yetkin