Egzersiz Yaparken Enerji Kaynağı Ne Olmalıdır?
Egzersiz yapan bireyler için enerji gereksiniminin yeterli olarak karşılanabilmesi performans açısından oldukça önemlidir. Egzersiz yapanlar için her ne kadar temel enerji kaynağı karbonhidrat olsa da glikojen depolarının boşaldığı sırada protein enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ama bundan ziyade egzersiz için proteinin en önemli görevi kas yapımı ve onarımıdır. Ağır egzersiz yapan bireyler için protein gereksinimi de bu doğrultuda artmaktadır. Özellikle normal bireylere göre 1,5-2 kat kadar daha fazla ihtiyaçları olmaktadır.En iyi protein kaynakları nelerdir?
Bu ihtiyaçlar beslenme listelerine fazladan süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve kurubaklagil eklenerek yapılabilir.
Egzersiz yapan kişiler protein kaynağı olarak ne tüketebilir?
Egzersiz süresince en önemli protein kaynakları; yumurta, süt ve süt ürünleri, et, kurubaklagiller, ceviz, peynir, fındık, tavuk, balık, fıstık ezmesi vb. Bu besinlerin diyette porsiyonlarının artırılması protein gereksinimi yeterli düzeyde karşılamaktadır. Fakat şöyle bir yanılgı bulunmaktadır. “Fazla protein tüketirsem kas kazanımım artar.” Bu düşünce tamamen yanlıştır. Vücudumuzun gereksiniminden fazla protein tüketmemiz onun enerji kaynağı olarak kullanılmasına veya vücutta yağ olarak depolanmasına sebep olmaktadır.Gerekenden Fazla Protein Alınmasının Zararlı mıdır?
Gerekenden fazla protein alınması aynı zamanda sıvı ve idrar ile kalsiyum kaybetmemize sebep olmaktadır. O nedenle ihtiyacınız olan protein gereksinimini yaşınıza, ağırlığınıza, yaptığınız egzersiz türü ve şiddetine vb. bağlı olarak bir diyetisyenin belirlemesi ve size ona uygun diyet listesi planlaması kas kazanımız için en sağlıklı yöntem olacaktır. Peki egzersiz yapan kişiler için yağ önemli midir? Egzersiz yapan kişiler hangi yağları tüketmelidir?Egzersiz Yapan Kişiler İçin Yağın Önemi
Özellikle uzun sürecek olan sporlarda gerekli olan enerjiyi sağlamasıdır. Yağın özellikle egzersiz veya spordan önce tüketilmesi sindirilmesi uzun sürdüğü ve kişide rahatsızlıklara sebep olabileceği için pek tavsiye edilmemektedir. Bu süreçte hayvansal kaynaklı katı yağlar, trans yağ içeren cips, paketli besinler, abur cuburlar, kızartma yağlarından ziyade bitkisel yağların (zeytinyağı, avokado yağı, balık vb.) tüketilmemesi önemlidir.Bu süreçte en önemli nokta bilinçsiz bir şekilde vücuda fazla protein alınmaması gerektiğidir. Fazla alınan protein birçok sağlık problemine sebep olabilmektedir. Aynı zamanda istemeyeceğimiz bir şekilde vücutta fazla yağ olarak depolanmasına sebep olmaktadır. O nedenle egzersiz ile ilgileniyorsanız profesyonel yardım almanız bu süreçte ağırlık ve kas kazanımınız, süreç yönetiminiz açısından önemlidir.
Egzersiz sırasında, öncesinde ve sonrasında karbonhidratların önemini adlı yazımızı okuyarak egzersizlerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz. Sağlıkla Kalın.
Dyt. Kübra Yetkin
Egzersiz sırasında, öncesinde ve sonrasında karbonhidratların önemini adlı yazımızı okuyarak egzersizlerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz. Sağlıkla Kalın.
Dyt. Kübra Yetkin