Diyet Yaparken Ekmek Yemeli Miyim? Diyette Ekmek Yemek Yasak Mı?
Diyette birçoğumuzun yaptığı ufak hatalar bu sürecin sürdürülebilirliğini olumsuz etkiler. Bu hatalardan biri de diyetten ekmeği tamamen çıkarmanız gerektiğini sanmanızdır. Çoğumuz diyetten ekmeği tamamen çıkarır ve uzun süre bunu sürdürmeye çalışırız lakin diyetten ekmeği çıkarmak size kısa sürede kilo verdirse de bu verilen kiloların kalıcı olmasını sağlamaz. Çünkü bir süre sonra ekmek yemeye tekrardan dönersiniz ve bu sizin için kalıcı ve sürdürülebilir bir beslenme modeli değildir. Peki günlük ne kadar ekmek tüketmeliyim? Bir dilim ekmek kaç kalori? Hangi ekmek türünü tüketmeliyim?
Günlük tüketmeniz gereken ekmek miktarını diyetisyeniniz sizin ihtiyacınıza göre belirler. Bu nedenle genel bir miktar belirtilemez. Ekmek miktarı günlük ihtiyacınız olan karbonhidrat miktarına göre ve protein miktarına göre belirlenir. Lakin bilinmesi gereken en önemli nokta ekmeğin tamamen kesilmemesi gerektiğidir. Karbonhidrat kötü değildir, öncelikle bu algıyı yıkmamız gerekir. Karbonhidrat vücudumuzun temel enerji kaynağıdır ve tanılı metabolik bir hastalığınız yoksa eğer diyetisyeninizin kontrolü dışında ekmeği tamamen kesmemeli ve çok düşük sınırlara indirmemelisiniz.
Bilinmesi gereken en önemli unsur karbonhidrat alımı azaltılmalıdır ama tamamen kesilmemelidir. Karbonhidratın azaltılması yağ yakımının hızlı olmasına vesile olur. Bunun sebebi vücuda enerji kaynağı olarak karbonhidrat yeterli gelmediğinde yağların parçalanmaya başlamasıdır. Unutulmaması gereken unsur ise kilo verme sürecinde sadece karbonhidratın sınırlandırılmasının tek başına fayda sağlamayacak olmasıdır. Bunun yanında egzersiz, psikolojik destek, sağlıklı-dengeli ve yeterli beslenmek de gerekir.
Peki 1 dilim ekmek kaç kaloridir? 1 ince dilim beyaz ekmek ortalama 70 kalori içermektedir. Peki hangi ekmeği tüketmek kilo verme sürecinde daha faydalıdır? Özellikle kilo verme sürecinde beyaz ekmek tüketilmesi önerilmemektedir. Çünkü beyaz ekmek iştah açar ve glisemik indeksi yüksek olduğundan kaynaklı kan şekerini hızlı yükseltir. Hızlı yükselen kan şekeri dolayısıyla hızlı düşer. Bu da kan şekerinde dengesizliklere, baş dönmelerine hatta el titremeleri ve ilerleyen seviyelerde bayılmalara neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir hastalığınız yoksa veya diyetisyeniniz önermediği sürece beyaz ekmek tüketmeyin. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği tüketilebilir. Eğer çölyak hastasıysanız veya glutene karşı bir intöleransınız varsa glutensiz ekmek, karabuğday ekmeği tüketebilirsiniz. Ekmeği diyetimizden tamamen çıkarmak öğünlerde yeteri kadar doyamamanıza, sonrasında sık acıkmanıza sebep olabilir. Bunun yanında ömür boyunca sürdürebileceğiniz bir beslenme modeli değildir Sağlıklı beslenmede en temel amaçlardan biri de sürdürülebilir olmasıdır. Sağlıkla kalın..
Dyt. Kübra Yetkin
Dyt. Kübra Yetkin