Diyet Posası ile Zayıfla

Diyet Posası

Bitki hücre duvarını oluşturan,
  • Nişasta olmayan polisakkaritler
  • Sindirilemeyen oligosakkaritler
  • Lignin
  • Dirençli nişastadan oluşan karışımdır.

 

Diyet Posasının Faydaları Nelerdir?

  • Sağlıklı yaşamın sürdürülmesi ve bazı hastalıklardan korunma için önemlidir.
  • Bazı hastalıkların tedavisinde önemlidir. Sağlıklı yaşamın sürdürülmesi ve hastalıklardan korunmak için diyet posası doğal besinlerden alınmalıdır. Böylece; gereksinim olan besin ögeleri ve besin ögesi olmayan ögeler (örneğin; prebiyotikler, fitoestrojenler) de vücuda alınmış olmaktadır. Diyet posası, bitkilerde temel olarak bulunan sindirilemeyen karbonhidratlar ve ligninden oluşurken, nişasta olmayan polisakkaritleri (selüloz, pektin, gumlar, hemiselüloz, β-glukan, yulafta ve tahıl kepeğinde bulunan posa) bitki karbonhidratları (inülin, oligosakkaritler ve fruktanlar), lignin ve bazı dirençli nişastaları içermektir.

Diyet Posasının Fizyolojik Etkileri

  • Besin emilimini,
  • Sterol metabolizmasını,
  • Karbonhidrat ve yağ metabolizmasını,
  • Dışkı hacmini ve ağırlığını,
  • Çekum/kolon fermentasyonunu,
  • Bağırsak yapısını,
  • Bariyer fonksiyonunu,

Fizyolojik Etkilerine Göre Diyet Posası 2'ye Ayrılır;

Çözünür posa (suda çözünür) ve

Çözünmez posa (suda çözünmez) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Besinler, çözünür ve çözünmez posa olmak üzere her ikisinin karışımını içerirler. Çözünen posanın iyi kaynağı olan bir besin, bir miktar çözünmeyen posa da içerebilir. Örneğin; meyve ve sebzeler pektin (çözünür) ve seluloz (çözünmez) içerirler. Bununla beraber, meyveler daha çok pektin, sebzeler ise seluloz içerirler.

Çözünür Posa

Pektik ögeler, sakızlar, β glukan yapıdaki polisakkaritler, yulafta daha çok bulunan musilajlar ve kurubaklagilde daha çok bulunan dirençli nişasta suda çözünür posa türleridir ve tüm diyet posasının %15-50’sini oluştururlar. Çözünür posalar besinlerde sert bir doku yerine yulaf kepeğinde olduğu gibi yapışkan veya viskoz (zamk, musilaj ve pektin) olacak şekilde erirler. Bu gibi posalar genellikle az yağlı veya yağsız besinlerde, doku ve kıvam vermek için kullanılır. Reçel veya meyve peltesine katı jel şeklinde bir kıvam veren madde çözünür posa olan pektindir. İnsan vücudunda pektin, yağlı maddelere yapışarak vücuttan dışarı atılmasını sağlayarak farklı bir rol oynar. Bu özellik kan kolesterol seviyesinin düşürülmesinde etkili olmaktadır. Çözünen posalar vücudun şeker kullanımının dengelenmesinde yardımcı olur.

Çözünür Posalar: Kurubaklagiller, bezelye, yulaf, arpa ,elma, por takal ve havuç gibi birçok meyve ve sebzede, psyllium (karıyarık otu) tohumunun kabuğunda vardır.

Çözünmez Posa

Sellüloz, hemisellüloz ve lignin suda çözünmez posa türleridir ve tüm diyet posasının çoğunu oluştururlar. Bunlar bitki hücre duvarlarının yapısında yer alırlar. Suda çözünmeyen posa, suyu yapısında tutar ve sindirilmeden artık maddelerin bağırsak içerisindeki hareketini artırır. Çözünmeyen posalar, dışkıya yumuşaklık ve hacim kazandırarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önlerler.  Çözünmeyen posa artık maddelerin kolon içerisinden geçişini hızlandırararak bu bölgeden geçiş süresini kısaltır. Böylece artık ve bağırsak çeperine zarar verecek olan maddeleri içerisinde bulunduran maddelerin geçiş süresi kısalır.

Çözünmez Posalar: Tam buğday unundan yapılmış ürünler, buğday ve mısır kepeği, meyve kabukları ve kök sebzeler dahil (karnabahar,yeşil fasulye ve patates gibi) birçok sebzeler çözünmez posa içerir.

Posa İçeriği Zengin Besinler:

  • Kurubaklagiller
  • Sert kabuklu meyveler
  • Tam tahıl ürünleri
  • Sebzeler
  • Meyveler

Diyet Posası ile Zayıfla

  • Diyet posasının kalorisi düşüktür. (1.5-2 kkal/g)
  • Tokluk hissi sağlar. Yeme isteğini azaltır.
  • Kolon-rektum kanserine karşı koruyucu etkilidir.
  • Kabızlık tedavisinde etkilidir.

Diyet Posası Tüketim Önerileri

  • 20 yaş üstü için günlük tüketilmesi gereken posa miktarı 25-30 gram.
  • 2 yaş üstü için yaşı+5 g/gün.
  • Yaş ilerledikçe alım miktarı artırılmalı.
  • Posa alımı artıkça sıvı alımı da artırılmalıdır.

Diğer tüm blog yazılarımızı okumak için tıklayınız.

Dyt. Şevval Memiş