Ramazan ayından sonra hangi detoks faydalı olur? Detoks sağlıklı mıdır?
Şişlik, ödem ve çeşitli toksinler çoğu zaman kişinin kendisini zihinsel ve fiziksel olarak yorgun hissetmesine neden olmaktadır. Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz detoks, vücudu toksinlerden arındırmak için uygulanan bir yöntemdir.
Detoks Nedir?
Detoks yeteri kadar egzersiz yapmama, kötü beslenme alışkanlıkları ve stres gibi çeşitli nedenlerle vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılması için uygulanan beslenme yöntemidir. Bu toksinler vücutta şişlik, ödem, sindirim problemleri, yorgunluk, eklem ağrıları gibi bir çok soruna neden olmaktadır.
Detoks genel olarak sebze ve meyve ağırlıklı gıdalardan oluşan, besinlerin sıvı şekilde alındığı beslenme sistemidir. Aynı zamanda yeşil çay gibi bitki çayları da detoks listelerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Detoks yapılarak vücudun hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlaması sağlanmaktadır. Ayrıca detoks özellikle diyet yapan kişilerde kilo verme durduğu zaman metabolizmayı hızlandırmak amacıyla yapılmaktadır.
Vücudumuzda detoks dediğimiz zehirsizleştirme işlemini Karaciğer üstlenmektedir. Karaciğer sağlığını koruyarak doğal yollardan detoksifikasyon işlemini güçlendirebilirsiniz. Ayrıca sağıklı beslenerek toksin oluşumunu azaltabilirsiniz. Detoks Nezaman Yapılmalıdır?
Detoks her zaman uygulanabilmektedir. Ancak bu toksinlerden arınmaya ihtiyacınız var mı? Eğer aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız vücudunuzun detoksa ihtiyacı olabilir.
Ancak detoks listesi mutlaka uzman kontrolünde kişiye özel oluşturulmalıdır. Herkese her detoks uygun değildir. Bilinçsizce uygulanan detoks programları ileride bazı rahatsızlıkların oluşmasına yol açmaktadır. Kilo vermek için günümüzde yapılan detokslar sonrasında kilo kaybında zorlaşmaya ortam hazırlamaktadır.
Vücudun detoksa ihtiyacı olduğuna dair uyarı verdiği durumlar nelerdir?
- Vücutta eklem ağrıları, şişlik, ödem, boyun ve baş ağrıları.
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve sık sık hastalanmak.
- Geçmeyen öksürük, burun kaşıntısı gibi alerjik reaksiyonlar göstermek.
- Yorgunluk, isteksizlik, sürekli sinirli olma durumu, halsizlik, sürekli uyuma isteği ya da uyuyamama hali, ruh halinin sık sık değişmesi, depresyon.
- Sindirim sistemi sorunları, kabızlık, ağız kokusu ve ağır ter kokusu.
- Deride kaşıntı, kızarıklık gibi reaksiyonlar.
Ramazandan Sonra Detoks Nasıl Yapılmalıdır?
Oruç tutan kişilerde sıklıkla görülen sorunlar arasında metabolizmanın yavaşlaması ve sindirim sistemi problemleri bulunmaktadır. Ancak Ramazan ayı sonrasında uygulanacak detoks ağırlıklı beslenme sistemi ile bu problemlerden kurtulmak mümkün olmaktadır.
Ramazan ayı sonrasında uygulanacak diyet mutlaka sebze ve meyve ağırlıklı besinlerden oluşmalıdır. Ayrıca ek olarak yeşil çay gibi sıvılarla metabolizma hızının desteklenmesi gerektiğini söylemektedir. Eğer siz de ramazan ayında şişlik ve metabolizmanızın yavaşlaması gibi sorunlardan şikayetçiyseniz yukarıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.
Herhangi bir sağlık problemi yok ise ramazan ayından sonra yapabileceğiniz bir detoks önerisi paylaşmak istedik.500 mL ılık su içersine 2 poşet yeşil çay 2-3 dk demlenir. Poşet çayları çıkarttıktan sonra 1 orta boy kabuğu soyulmuş salatalık dilimlenerek eklenir. 1/2 limon dilimlenerek ilave edilir. Tarifin tadı damağınıza uygun olmaz ise 500 mL su ile seyreltilerek tüketim sağlanabilir.