Çölyak Hastalığı Nedir? Çölyak Hastalığında Nasıl Beslenmeliyim?
Çölyak hastalığı, kısaca çavdar, arpa ve buğday içerisinde bulunan glutene karşı vücudun duyarlılık göstermesi durumu olarak adlandırılabilir. Her yaşta görülebilirken aynı zamanda 1 yaşından önce gluten içeren herhangi bir besinin tüketilmesi ile birlikte de ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Peki çölyak hastalığı belirtileri nelerdir? Çölyak hastalığının tedavisi nasıl olur? Çölyak hastalığında hangi besinleri tüketmemeliyim? Gibi soruların yanıtını arıyorsanız doğru yerdesiniz.
Gluten içeren besinlerin tüketiminden sonra karın ağrısı, diyare, kusma, bulantı gibi belirtiler söz konusu olduğunda çölyak hastalığından şüphelenilebilir. Bu hafif semptomlar dışında aynı zamanda cilt döküntüleri gibi ileri seviye belirtileri de olabilir. Çölyak hastalığında şüpheleniyorsanız bir hekime başvurup gerekli testler sonrasında tanı konulduğunda, bir diyetisyen ile birlikte glutensiz diyete başlayabilirsiniz. Bunun dışında bağırsak belirtileri vermeyen çölyak hastaları da olabilmektedir. Buna atipik çölyak hastalığı denir. Bu kişilerde ishal, kusma, karın ağrısı görünmeyebilir ve bunun dışında dilde yama, ciltte kaşıntı, ses kısıklığı, eklem problemleri gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Çölyak hastalığının tedavisi nasıldır? Çölyak hastalığında hangi besinleri tüketmemeliyim? Çölyak hastalığında hangi diyet yapılır? Çölyak hastalığından diyette kesinlikle gluten tamamen çıkarılmalıdır. Peki hangi besinler gluten içerir? Buğday, arpa, çavdar, yulaf (bulaş riskinden), bunlardan yapılan makarna, irmik, börek, kek, erişte, bulgur gibi besinlerde bulunabilir. Bununla birlikte hazır olarak satılan bisküvilerde, keklerde, pastalarda, kurabiyelerde, sandviçlerde ve paketli ürünlerde gluten bulunabilir. O nedenle bu hastalık sürecinde etiket okuma da oldukça önemlidir. Bu tarz paketli ürünler tüketilecekse kesinlikle glutensiz yazısının olmasına dikkat etmek gerekir. Sizlere çölyak tanısı konulduktan sonra kesinlikle diyetisyeninizin sizin için beslenme alışkanlıklarınıza, ihtiyaçlarınıza ve hastalığınıza uygun planladığı “glutensiz diyet” e uyum sağlamanız gerekmektedir. Bu beslenme tedavisinden sonra bağırsak hasarınız, semptomlarınız yavaş yavaş iyileşmeye başlar. Diyete rağmen fark etmeden gluten içeren herhangi bir besinin tüketiminden sonra yine aynı belirtiler oraya çıkabilir. Kusma, ishal, karın ağrısı, karın krampları vb. O nedenle dikkatli olmakta fayda var.
Peki çölyak hastalığında hangi besinleri rahatlıkla tüketirim? Çölyak hastalığında yulaf tüketebilir miyim? Çölyak hastasıysanız pirinç, patates, sebzeler, meyveler, gluten içermeyen ekmekler, et, mısırı rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yulaf ise aslında gluten içermez lakin üretim aşamasında arpa, çavdar, buğdaydan kaynaklı bulaş riski olabileceğinden gluteni az miktarda da olsa içerebilir. O nedenle şüphelidir. Lakin “glutensiz” etiketi bulunan bir yulaf rahatlıkla tüketilebilir.