Ruminasyon nedir? Neden sürekli aynı şeyleri düşünüp düşünüp duruyorum? Aynı düşüncelere takılı kalmamın nedeni nedir?
Ruminasyon olarak bilinen düşünce döngüsü, sıkıcı, tekrarlayıcı ve sorunları çözmeye odaklanmayan düşünme biçimi olarak tanımlanır. Bu düşünme tarzı, yaşanan olayların nedenlerini, anlamlarını ve sonuçlarını sürekli olarak düşünmek ve zihinsel olarak onları işlemek anlamına gelir.
Bu zihinsel dönüşler genellikle negatif anıları tetikler ve bu da kişinin problem çözme yeteneklerini ve motivasyonunu olumsuz etkiler. Motivasyon ve problem çözme yeteneklerini kaybeden bir kişi daha da kötü bir ruh hali içine düşebilir. Yani, ruminasyon, olumsuz düşüncelerin bir döngüsünü tetikleyen bir düşünme tarzıdır.
Ruminasyon ile başa çıkmak için kişiler genellikle daha az uygun baş etme yöntemleri kullanır ve çoğu zaman işleri kötümser bir şekilde değerlendirirler. Bu uyumsuz baş etme stratejileri sırasında kişi sürekli olarak "Bu durumu nasıl aşabilirim?", "Neden benim başıma geliyor?" gibi düşünceleri tekrarlar. Ancak bu düşünceler genellikle problem çözme yeteneğine yardımcı olmaz, aksine kişiyi sonsuz bir düşünce döngüsüne sokar.
Ruminasyon belirtileri arasında sürekli geçmiş olayları düşünme, stresli durumların nedenleriyle sürekli uğraşma, motivasyon eksikliği, problem çözme becerilerinin azalması ve olayların nedenlerine ve sonuçlarına odaklanma gibi durumlar yer alır.
Ruminasyon, depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk gibi birçok psikolojik sorunun belirtilerinde rol oynayabilir. Örneğin, ruminasyonun depresyonu artırabileceği düşünülüyor çünkü olumsuz düşünceler depresyonun semptomlarını şiddetlendirebilir ve sürdürebilir.
Anksiyete ve ruminasyon arasında da benzerlikler vardır, ancak anksiyete genellikle geleceğe odaklanırken, ruminasyon genellikle geçmiş olaylara odaklanır. Travma sonrası stres bozukluğunda ise kişiler sıklıkla travmatik olaylarla ilgili ruminatif düşüncelere sahip olabilirler.
Ruminasyonla baş etmek için meditasyon, nefes egzersizleri ve sosyal destek gibi yöntemler önerilir. Bu teknikler, kişinin anında kalmasını, ruminatif düşünceleri fark etmesini ve olumsuz düşünceleri değiştirmesini sağlayabilir. Ayrıca, kişinin sorunlarına uygun çözümler geliştirmesi ve tetikleyicileri fark etmesi önemlidir. Uzun süre devam eden ve işlevselliği etkileyen ruminasyon durumlarında profesyonel destek almak da önemlidir. Online terapi süreçleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. https://www.saglikla.com.tr/iletisim
Psk. Sabiha Gökçen Saygılı