Aralıklı Oruç Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Aralıklı açlık diyeti son dönemlerde oldukça popüler olmuş bir diyet türü olarak bilinmektedir. Özellikle kilo kaybetmede durma dönemine girildiğinde veya kişilerin vücutlarına şok etkisi yaratıp metabolizmayı hızlandırmak amaçlandırıldığında kullanılan diyet seçeneklerinden biridir. Aralıklı oruçta vücudumuz biraz daha aç kalmaya alışır ve bu sayede karbonhidrat tüketimini sınırlamaya başlarız. Bu da kilo vermemize katkı sağlar. Bu diyette önemli olan besin miktarından ziyade besinlerin yenildiği zaman aralığıdır. Özellikle besin tüketiminin gündüz vakti yapılması, akşam ise vücudun dinlendirmesi amaçlanmaktadır.Aralıklı oruç nasıl yapılır?
Aralıklı orucun birkaç çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilineni ise 8/16 metodu olarak bilinmektedir. Bu modelde 8 saat besin tüketimi alınıp 16 saat açlık sağlanmaktadır. Genel olarak saat 12-20 aralığında uygulanmakta olan bu diyette öncelikli olarak 12 de öğle yemeğine başlanmakta ve sekize doğru da son öğün olarak akşam yemeği yenmektedir. Sonrasında ise 16 saatlik bir açlık devreye girmektedir. Peki bu 16 saatlik süreçte neler tüketebiliriz? Elbette 16 saatlik açlıkta su, bitki çayları, maden suyu, kahve tüketilebilmektedir. Lakin bunlar dışında herhangi bir besin veya yemek tüketilmemelidir. İkinci bir model olarak ise 12 saat metodu bulunmaktadır. Özellikle bireyler aralıklı oruca yeni başladıysa ve diyetisyeni de uygun görürse bu metodu uygulayabilirler. Bu modelde 12 saat aç kalıp 12 saat besin tüketme durumu olmaktadır. Bir diğer model ise modifiye oruç olarak bilinmektedir. Bu modelde ise haftalık olarak uygulama yapılmaktadır. Haftanın 5 günü bireyler istediği besini tüketirken geri kalan 2 gün ise vücutlarına kısıtlı besin almaktadırlar (ihtiyacı olan kalorinin %20-25’i kadar).
Aralıklı orucu kimler yapabilir?
Diyet sürecindeyken kilo vermesi sabitlenen veya duran kişiler, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek isteyen kişiler elbette diyetisyen eşliğinde uygulayabilir.
Aralıklı orucu kimler yapmamalıdır?
Her diyet modeli gibi elbette aralıklı oruç yapılmaması gereken durumlar bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki diyetin yapılıp yapılmamasına tek başınıza karar verilmemelidir mutlaka bir beslenme uzmanından yardım alınmalı ve onun uygun gördüğü biçimde ilerlenilmelidir. Şeker hastaları, tansiyon hastaları, gebeler ve bebek emziren anneler, 18 yaşından küçük çocuklar, anoreksiya-blumia gibi yeme bozukluğuna sahip kişiler, böbrek hastaları yapmamalıdır.
Peki aralıklı orucun faydaları nelerdir?
- 16 saatlik açlık sürecinde “otofaji” denilen durum gerçekleşir ve hücreler yenilenir.
- Kolesterol değerlerinin düşmesine yardım eder,
- Kilo verme konusunda sağlıklı olarak yardımcı olur,
- Kan şekerini sabit tutar ve yüksek kan şekerini de düşürmeye yardım eder,
- Yağ yakımını destekler,
Elbette bu diyetin de uzun süre uygulanması veya uygulanmaya başlanmasından itibaren bazı bireylerde olumsuzluklar meydana gelebilir. Bunlar; sinirlilik, açlığın artması, kabızlık, baş ağırsı, baş dönmesi, halsizlik, enerjinin düşmesi, su kaybıdır. Bu belirtiler herkeste meydana gelmemekler birlikte bazı kişilerde görülebilmektedir. O nedenle bu tarz diyetler yine de tek başına uygulanmamalı ve bir diyetisyen eşliğinde ilerlenmelidir.
Dyt. Kübra Yetkin